Välkommen

Välkommen till Omställningspaketet från Campfire Stories. Här ovan ser du en liten introduktionsvideo. Och nedan finner du länkarna med en kort beskrivning av filmerna/poddavsnittet. När du klickat på länken öppnas filmen/podden i ett nytt fönster (därifrån finns ingen navigering tillbaka hit, så behåll detta fönstret öppet under tiden). Dyker det upp några frågor eller oklarheter går det bra att maila mig på [email protected]. Nu kör vi! /Mattias

Resans början

Vad kan driva en till att börja se sprickorna i den världsbild vi fått via modersmjölken, i skolan och genom medierna? Och hur kan man gå från att se dessa sprickor som något skrämmande till att se dem som en källa till inspiration, rentav livsglädje? För mig började alltsammans – det som så småningom skulle mynna ut i något man skulle kunna kalla Omställning – med en bok av författaren Charles Eisenstein. I denna filmen träffar jag Eisenstein, hemma i mitt kök faktiskt, och får tillfälle att fråga honom hur hans resa mot att se livet som ett sammanflätat ekosystem har gått till. Grundtesen i Eisenstein’s arbete är att vi håller på att lämna det han kallar “the story of separation” och är på väg mot ett nytt kapitel: “the story of interbeing”. Mer om vad detta innebär ser du i filmen An Unlearning.

An Unlearning

Klicka på länken för att se filmen: An Unlearning

Rob Hopkins founder of transition movement Totnes

Omställningsrörelsens grundare Rob Hopkins fotograferad utanför sitt kontor i Totnes, UK.

Nästa hållplats Omställning

Men vad är Omställning egentligen? Och hur kan man göra och vara i omställningen? I detta poddavsnittet kommer svaren direkt från “the horse’s mouth”. Jag tar tåget till Totnes, UK för att träffa Omställningsrörelsens grundare Rob Hopkins som berättar om hur allting startade och om några av de projekt de jobbar med där. Öppna avsnittet genom att klicka här.

Den inre omställningen

När jag satte igång Campfire Stories ställde jag mig frågan “Vad står i vägen för min omställning?”. Ganska snabbt kom jag på att det största hindret hade att göra med inre rädslor som jag burit på i många år. Det var egentligen inte meningen att jag skulle göra en film om det – det verkade alltför svårt och personligt. Men när jag en dag såg en fågel krascha in i en fönsterruta mitt framför näsan på mig var det som att denna filmen – On Fear – knackade på dörren och krävde att få bli gjord.

Rob Hopkins founder of transition movement Totnes

Stillbild från filmen On Fear.

Avslutningsvis

Jag tänker att det finns lika många omställningsmetoder som det finns omställare. Det vi har gemensamt är att vi agerar utifrån en förståelse om att vår planet befinner sig i krisläge. Och att vi genom vårt agerande (eller icke-agerande) står till svars inför våra barnbarn och deras barn.

Du har ditt sätt att “göra omställning”, andra har sitt. För mig har det varit viktigt att styra om, inte bara hur jag lever mitt så kallade personliga liv, utan även hur jag utövar min yrkesroll, och föra den i en regenerativ riktning. Campfire Stories och dess filmer och poddar har blivit mitt sätt att göra det.

Om du vill stötta detta arbete blir jag djupt tacksam. Här kommer en länk till min Patreon sida där man kan bli månadsgivare.

Tack för att du hängt med på denna “omställningstripp” med mig. Glöm inte att det också finns flera andra filmer och poddavsnitt att bläddra bland, tex A Tale from the Woods, som handlar om ekologiskt skogsbruk, och den senast släppta filmen Crossing Borders, som handlar om svensk-senegalesiska duon Sousou & Maher Cissoko som bygger interkulturella broar genom kärlekens och musikens kraft.

Undrar du något eller vill komma i kontakt med mig går det bra att skriva på [email protected].

Tack för nu gott folk. Jag lämnar er med en försmak av ett projekt jag jobbar med denna hösten; en film om biodynamisk odling och syrning av grönsaker, med Brigid LeFevre från Förädlad, som i detta klippet oväntat gästas av ett helt gäng musikaliska supertalanger från Youth Initiative Program i Järna.

Kram och hej!

/Mattias

Box Office

Make a Donation

$
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: $10

Donate using Swish: 0739137614

Or better yet: become a monthly supporter via our Patreon page.

Pin It on Pinterest

Share This